x
 
   
Yellow Sapphire Jewellery

SAPPHIRE KUNING

Diklasifikasikan sebagai batuan semi berharga, sapphire kuning ialah jenis sapphire yang merupakan keluarga corundum seperti ruby. Sedikit tempias besi dalam struktur kimianya memberikannya hue kuning yang menawan.

CINCIN PERTUNANGAN SAPPHIRE KUNING

CINCIN
PERTUNANGAN SAPPHIRE KUNING

ANTING-ANTING SAPPHIRE KUNING

ANTING-ANTING SAPPHIRE KUNING

CADANGAN PRODUK UNTUK ANDA
boderTEROKAI LAGI

SAPPHIRE KUNING

Diklasifikasikan sebagai batuan semi berharga, sapphire kuning ialah jenis sapphire yang merupakan keluarga corundum seperti ruby. Sedikit tempias besi dalam struktur kimianya memberikannya hue kuning yang menawan. Sapphire kuning yang indah perlu menjadi telus dengan permukaan yang bersinar dan warna matahari tenggelam yang memikat. Apa yang membezakannya daripada sapphire lain ialah, sapphire kuning berkualiti tigggi dan tiada kemasukan sementara sapphire mungkin mempunyai sedikit kemasukan dalaman. Sapphire kuning kebanyakannya dilombong di Serendip, di kepulauan Sri Lanka. Kepulauan tersebut ialah tempat pertama sapphire kuning ditemui. Ia ditemui secara tidak sengaja apabila hujan membawa batuan-batuan kebawah dan keluar. Perkataan " serendipity" bermula daripada kejadian tersebut. Lombong sapphire kuning yang lain ialah di Madagascar, Tanzania, India dan Australia. Sapphire kuning terbesar yang pernah dilombong ialah seberat hampir 2020 karat dan dipanggil Harimau Tomahawk.

Orang dahulu memanggil sapphire kuning sebagai ‘hyacinth’ dan ia juga dikenali sebagai padparadscha dalam Sinhalese dan Sanskrit. Batuan ini mendapat tempat yang istimewa dalam astrologi India dan Vedic dan dinamakan Pukhraj yang bermaksud batu kuning. Ia dipercayai mampu mengalihkan cahaya dan keamanan dan kebijaksanaan kepada pemakainya. Menurut kepercayaan Hindu, ia merupakan batuan planet Jupiter, yang dipanggil sebagai Deva Guru dan dipercayai sebagai guru kepada Dewa-Dewa. Disebabkan itulah Sapphire kuning dipercayai boleh membawa seseorang ke arah kebahagiaan, kebijansanaan dan kejayaan. Ia juga dkaitkan dengan kehidupan, kesuburan dan perkahwinan.

Di GLAMIRA, semua makna dan sinaran sapphire kuning digabungkan dengan pelbagai alloi, batuan lain dan warna untuk menyerlahkan barang kemas sapphire kuning seperti cincin, anting-anting, rantai leher dan sebagainya. Glamira menyediakan batu permata yang paling istimewa dan berkualiti mengikut 4 C's iaitu warna, potongan,kejelasan dan berat karat untuk kecantikan maksima. Apabila ia bertemu dengan rekaan barang kemas dan alloi terutamanya emas putih dan kuning, ia bersinar dari semua sudut. Jadi anda boleh biarkan ia menyinari tangan anda sebagai cincin sapphire kuningatau wajah anda sebagai sepasang anting-anting sapphire kuning. Atau anda boleh menulis kisah cinta sendiri terinspirasi daripada makna sapphire kuning dan anda boleh membuat khas sebuah cincin pertunangan sapphire kuning untuk lamaran perkahwinan. Sehabis mungkin , Glamira menjemput anda untuk merasai cahaya Jupiter di kulit anda