x
 
   

Berlian

Berlian ialah batuan berharga yang paling bernilai, satu-satunya permata yang hanya terdiri daripada satu elemen. Ia hanya mempunyai karbon dalam struktur kimianya dan molekul karbon yang terbentuk dengan ikatan simetri sempurna antara satu sama lain dari setiap arah.

 

Berlian ialah batuan berharga yang paling bernilai, satu-satunya permata yang hanya terdiri daripada satu elemen. Ia hanya mempunyai karbon dalam struktur kimianya dan molekul karbon yang terbentuk dengan ikatan simetri sempurna antara satu sama lain dari setiap arah. Berlian menjadi bahan semulajadi terkuat kerana struktur atomnya yang luar biasa. Kekerasannya ialah 10 pada skala Mohs. Ianya amat kuat dimana hanya alat yang diperbuat daripda berlian lain mampu memotongnya. (secara relevannya, namanya berasal dari dalam bahasa Greek - adámas - bermaksud tidak boleh dipecahkan atau diubah). Tambahan kepada kekerasannya, ia juga terkenal untuk kilauannya dan pemecahan cahaya yang tinggi. Pembentukannya dan perjalanan masa ketika pembentukannnya juga ialah apa yang membuatkan berlian sangat bernilai.
Diamond Engagement Rings
Berlian mula-mula dijumpai dan dilombong di India pada 2,400 tahun dahulu dan India merupakan pengeluar komersial berlian yang pertama. Pada hari ini, kebanyakannya mereka dilombong di Afrika Selatan , India dan kemudiannya di Brazil,Kanada dan Australia. Zaman kuno Greek dan Rom percaya bahawa berlian merupakan air mata Tuhan ataupun bahagia bintang yang jatuh ke bumi. Berlian pada mulanya disebut dalam literasi Rom pada abad pertama AD yang mengatakan bahawa buju pemanah Cupid diliputi dengan berlian. Mereka memakai berlian sebagai tangkal kerana mereka mempercayai akan melindungi daripada kuasa jahat. Kepercayaan tersebut berasal daripada mitos India dimana berlian dipercayai dicipta dengan petir yang menyambar batuan. Tambahan pula, pada abad ke 13, sebuah undang-udang di Perancis telah menghalang pemakaian berlian kecuali untuk Raja dan Permaisuri.
Diamond Necklaces
Berlian pertama yang diberikan daripada lelaki kepada perempuan ialah pada tahun 1477 oleh Archduke of Austria kepada Mary of Burgundy.Dikenali sebagai ratu permata dan permata rau, berlian sering dikaitkan dengan simbol kekuasaan, kekuatan, keluhuran , panjang umur, sekata dan bernasib baik. Ia juga merupakan birthstone bulan April dan digunakan sebagai permata ulang tahun perkahwinan yang ke 60. Di Glamira, berlian mempunyai temppat istimewa dalam rekaan barang kemas dan terpilih mengikut sesetengah kriteria. Langkah pertama yang paling penting ialah untuk memilih berlian yang mematuhi komitmen etika yang perlu 100% bebas konflik untuk digunakan sebagai produk Glamira.

Baca Lanjut  

Diamond Earrings
CADANGAN PRODUK UNTUK ANDA
boderEXPLORE MORE

Warna berlian merujuk kepada kombinasi 3 komponen : hue,tona dan saturasi. Skala gred warna berlian bermula dari D ke Z. Sebagai berlian yang sempurna, dikenali mempunyai warna D, tiada warna langsung. Warna H adalah yang paling sesuai menurut harga terbaik dan ratio prestasi dan harmoni terbaik dengan rekaan. Oleh itu, di Glamira, berlian berwarna H sering digunakan. Potongan berlian merujuk kepada simetri, perkadaran dan penggilapan berlian yang dilaraskan semasa proses potongan permata selepas dia dilombong daripada bumi. Semuanya dilaksanakan untuk menampilkan pulangan cahaya berlian yang menyerlah. Potongan tersebut dibahagikan kepada 3 gred: perjadaran, penggilapan dan simetri. Potongan mempunyai 5 gred: Cemerlang, Sangat baik , Baik , Biasa and Teruk. Bentuk berlian, yang sering disalah anggap sebagai potongan berlian, merupakan gaya atau rekaan yang digunakan ketika membentuk berlian untuk penggilapan seperti potongan puteri berlian. Di Glamira, anda akan mendapati pelbagai bentuk berlian termasuk puteri,cemerlang,bulatan,trillion,kusyen,hati,bujur dan emerald yang anda boleh gunakan untuk mengkhaskan bentuk anda. Sebagai hasil pendedahan karbon ke haba dan tekanan yang tinggi di dasar bumi,semua berlian semulajadi mempunyai pelbagai tempias dalaman dipanggil "kemasukan" dan tempias luaran yang dipanggil "tompokan". Kejelasan berlian merujuk kepada ketulenan berlian dan kriteria kejelasan termasuklah mengenalpasti nombor tempias ini,saiznya,pelepasan dan kedudukan. Untuk mencari ratio harga/kualiti yang ideal, adalah sangat penting untuk mengetahui bahawa kemasukan kecil dalam skala kejelasan VVS1 ke SI2 tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Glamira sentiasa menggunakan berlian dalam kejelasan VS(sangat sedikit kemasukan) dalam barang kemas. Karat berlian pula diukur digunakan untuk mengenalpasti saiz berlian mengikut beratnya. Ianya satu perlima gram (0.2 g) dan 1-karat seberat 100 points.

Glamira mereka barang kemas berlian yang unik untuk rantai leher, anting-anting,manset dan Cincin Pertunangan dan biarkan mereka di tangan anda untuk mengkhaskan mengikut selera fashion anda. Anting-anting Berlian termasuk titisan,gelung atau stud anting-anting berlian adalah salah satu pilihan terbaik yang anda boleh mengkhaskan sebagaimana yang anda mahu dan dibawa untuk menggariskan kecantikan anda. Atau anda boleh mempunyai kelipan bintang bintang di leher anda dengan sebentuk rantai leher berlian. Selain itu, anda boleh membenarkan panahan Cupid yang tiada tandingan ditutupi dengan berlian dibentuk menjadi Cincin Pertunangan Berlian dan memanah gadis istimewa dalam hidup anda tepat ke hatinya.