x
 
   

Ruby

Ruby ialah batuan berharga dan ahli empat batu permata tersebar termasuk berlian,emerald dan sapphire.

 

Ruby ialah batuan berharga dan ahli empat batu permata tersebar termasuk berlian,emerald dan sapphire. Cirinya yang keras,kukuh dan jarang ditemui, Ruby ialah sejenis mineral yang dipanggil Corundum seperti Sapphire. Warna merah berdarahnya disebabkan oleh elemen Kromium di dalam struktur kimianya. Permata ruby banyak dijumpai di Burma di mana ruby yang paling tulen telah dilombong. Thailand, Kenya, India, Pakistan, Sri Lanka, Afghanistan, Cambodia, Tanzania, Australia dan Amerika Syarikat adalah lokasi lain lombongnya.
Ruby Engagement Rings
Mengikut rekod, penggunaan pertama ruby adalah pada 480 BC oleh rakyat Greek dan Rom. Selain itu, ia juga digunakan oleh puak-puak terutamanya Hindu sebagai perhiasan. Dalam budaya Hindu, Ruby dikaitkan dengan kecergasan dan royalti. Ia dipercayai boleh menggambarkan cinta yang datang dari hati, membuatkan batuan ini hadiah perkahwinan terbaik untuk pasangan kekasih, sejak ia ditemui 2,000 tahun dahulu. Birthstone bulan Julai, Ruby juga tanda untuk zodiak Scorpio.
Bagi Glamira, 4 C's ialah peraturan utama untuk memilih batuan tepat bagi membuat barang kemas ruby. Glamira membekalkan ruby yang berkualiti tinggi dan menggunakan mereka untuk rekaan unik untuk anting-anting, cincin,rantai leher,manset dan rekaan lain. Ruby, disebabkan oleh strukturnya yang berbeza dengan permata lain,amat menyukai waktu siang untuk melemparkan kehebatannya.
Ruby Necklaces
Di saat ini, Glamira menjemput anda untuk menggabungkan cahaya anda dengan ruby untuk memancarkan kecantikan abadi. Dan anda boleh memilih di kedai barang kemas atas talian Glamira untuk mendapatkan hasil istimewa seperti anting-anting ruby dan rantai leher ruby. Tambahan pula, kepercayaan tradisional menyatakan bahawa ia membantu pemakainya membuat keputusan yang penting dalam hidup dan dipakai di tangan kiri. Jadi anda boleh memilih cincin ruby dari Glamira dan tunjukkan kehebatan membuat keputusan anda! Atau anda boleh melangkah kedepan dengan meletakkan berlian pada cincin anda. Ruby dan berlian di cincin anda akan memancarkan kecantikan anda dan personaliti yang kuat pada masa yang sama.
Ruby Earrings
CADANGAN PRODUK UNTUK ANDA
boderTEROKAI LAGI