Loading...

PENJAGAAN & PENYELENGGARAAN BARANG KEMAS

Jangan pakai barang kemas anda semasa mandi pancuran, mandi, di dalam kolam renang atau tab mandi panas. Syampu dan sabun mungkin terkumpul pada permukaan logam serta batu permata, ia akan menjadikan barang kemas anda kelihatan kusam. Kelembapan tidak memberi kesan baik terhadap logam. Lindungi barang kemas anda daripada terdedah kepada kelembapan dan elakkan memakai barang kemas anda dalam persekitaran yang amat panas seperti sauna atau semasa berjemur.

Cecair pencuci rumah boleh mencemarkan atau merosakkan barang kemas. Elakkan sentuhan dengan sebarang bahan kimia. Kami mengesyorkan anda untuk tidak memakai barang kemas anda semasa melakukan kerja rumah, berkebun, bersenam, memasak, membersihkan atau bersukan. Semua batu permata adalah rapuh; malah berlian boleh menjadi sumbing atau retak sekiranya berlaku hentaman. Lindungi barang kemas anda daripada permukaan keras, jangan jatuhkan dan elakkan daripada sebarang impak. Ingat; penjagaan yang lebih lama akan memanjangkan jangka hayat barang kemas anda!

Adalah lebih baik jika anda menanggalkan barang kemas anda sebelum anda tidur. Ini akan menghalang anda daripada merosakkan barang kemas anda secara tidak sengaja. Rantai mungkin putus atau prong (gigi) mungkin bengkok semasa tidur anda, malah boleh menyebabkan batu permata anda hilang.

Ya, boleh. Pastikan anda memakai barang kemas anda sebagai langkah terakhir semasa anda berpakaian supaya ia tidak terkesan dengan losyen, minyak wangi, semburan rambut atau sebarang kosmetik atau bahan kimia lain yang boleh menyebabkan kecacatan kekal pada barang kemas anda seperti perubahan warna, noda atau kehilangan sinar. Memakai barang kemas anda sebagai langkah terakhir juga akan mengelakkannya daripada tersangkut pada pakaian anda dan merosakkannya. Susunan batu permata boleh tersumbat dengan krim dengan mudah. Elakkan memakai losyen semasa memakai cincin anda.

Apabila menanggalkan cincin anda, sentiasa kendalikannya mengikut jalurnya dan jangan sekali-kali menarik bahagian batu atau susunan batunya. Ini akan membantu anda memastikan batu cincin anda selamat dan bersih.

Simpan barang kemas anda secara berasingan supaya anda boleh mengelakkan ia calar atau rosak.
Kelembapan akan menyebabkannya kotor; jangan simpan bekas barang kemas anda di dalam bilik air untuk mengelakkannya.
Minyak semula jadi daripada kulit anda boleh menyebabkan berlian, batu permata dan mutiara menjadi kusam. Kendalikannya seminimum mungkin apabila anda tidak memakai barang kemas anda.

Mutiara perlu bernafas tidak seperti batu permata yang lain. Simpannya di dalam bekas linen.

Kotak hadiah GLAMIRA direka untuk tujuan penyerahan atau pemberian hadiah dan ia bukan berfungsi untuk tujuan penyimpanan jangka panjang. Lebih baik untuk menyimpan barang kemas anda di dalam bahan yang lebih sesuai bergantung pada besi dan batu permata yang ada padanya.

Simpan berlian anda secara berasingan kerana berlian boleh mencalar barang kemas yang lain dan bahkan boleh mencalar sesama berlian juga.

Bersihkan barang kemas anda dengan lembut dan dengan kerap untuk membuang sebarang minyak, habuk atau pencemaran. Gunakan sabun yang lembut dengan kain lembut, jika perlu. Pastikan anda mengelap barang kemas anda sehingga kering dengan teliti sebelum menyimpannya semula.

Sesetengah pencuci barang kemas mungkin mengandungi bahan pelelas yang boleh menjadi terlalu kasar untuk barang kemas anda dan tidak semuanya sesuai untuk semua jenis logam dan batu permata. Cara paling selamat untuk membersihkan barang kemas anda adalah dengan menggunakan sabun lembut dan kain atau berus yang sangat lembut.

Jika kotoran sukar ditanggalkan, rendam barang kemas anda dalam air bersih selama 5 hingga 10 minit. Sila ingat bahawa kaedah ini tidak boleh digunakan untuk membersihkan barang kemas dengan mutiara atau bahan yang sensitif kepada kelembapan seperti barang kemas kayu.

Anda mungkin menemui beberapa maklumat berguna di Internet tetapi sila pastikan ia adalah daripada sumber yang boleh dipercayai dan ingat bahawa kaedah pembersihan yang anda temui adalah kemungkinan untuk barang kemas tanpa batu. Menggunakan teknik pembersihan logam pada barang kemas dengan berlian, batu permata dan mutiara boleh menyebabkan kerosakan teruk pada barang kemas anda.

Kami tidak mengesyorkan untuk anda menggunakan pembersih ultrasonik atau wap kerana ia tidak sesuai untuk kebanyakan barang kemas batu permata dan mutiara. Setiap barang kemas mesti dijaga dan diselenggara bergantung pada ciri produknya.

Emas adalah logam lembut dan ini adalah sebab utama untuk mencampurkannya dengan logam lain untuk menghasilkan barang kemas. Menjadi logam lembut menjadikannya terdedah kepada calar, dimana ia memerlukan pengendalian dan pembersihan yang lembut. Barang kemas emas juga boleh rosak dalam persekitaran yang tidak sesuai. Elakkan sabun yang kasar termasuk sabun badan, klorin dan bahan peluntur serta sebarang bahan kimia yang tidak dikenali. Pemakaian harian boleh menyebabkan barang kemas emas mempunyai permukaan yang kusam. Bersihkan barang kemas anda dengan kerap untuk mengekalkan kilauannya. Harus bersikap lembut semasa membersihkan barang kemas anda dan jangan menggilapnya dengan terlalu kasar untuk mengelakkannya daripada tercalar. Sentiasa pastikan anda mengeringkannya dengan lembut selepas dibersihkan. Jika barang kemas emas anda juga terdapat batu permata, sila ambil kira untuk penyelenggaraan dan pembersihan juga. Batu permata mungkin memerlukan kaedah penyelenggaraan yang berbeza berdasarkan strukturnya.

Kedua-dua platinum dan paladium adalah logam hipoalergenik serta jarang ditemui dan tahan lama. Mereka lebih tahan calar daripada logam lain, tetapi ini tidak bermakna mereka tidak memerlukan penjagaan sama sekali atau mereka tidak akan tercalar. Anda harus sentiasa menjaga barang kemas anda untuk menikmatinya sepanjang hayat.
Adalah perkara biasa bagi barang kemas platinum dan paladium untuk mempunyai lapisan patina hasil daripada penggunaan harian. Patina adalah kilauan matte dan ia adalah ciri fizikal yang disukai bagi logam ini bagi kebanyakan orang. Anda boleh membersihkan barang kemas platinum atau paladium anda dengan mudah dengan menggunakan sabun lembut dan air suam.
Jika barang kemas platinum atau paladium anda juga mempunyai batu permata, sila ambil kira untuk penyelenggaraan dan pembersihan juga. Batu permata mungkin memerlukan kaedah penyelenggaraan yang berbeza berdasarkan strukturnya. Jangan rendam atau gosok batu permata halus yang dipasang pada barang kemas platinum atau paladium anda.

Perak halus adalah bahan yang lembut dan mudah ditempa, yang boleh rosak dan tercalar dengan mudah. Walau bagaimanapun, barang kemas perak anda akan bertahan seumur hidup dengan penjagaan dan penyelenggaraan yang betul.
Perak bertindak balas terhadap udara dan minyak yang terdapat pada kulit. Adalah sangat penting untuk membersihkan barang kemas perak anda dengan kerap untuk melindunginya daripada rosak. Ia lebih cepat rosak apabila terdedah kepada kelembapan dan pencemaran. Jika anda membersihkan kotoran sebelum ia terkumpul, anda boleh menikmati barang kemas perak anda untuk masa yang lama. Setelah dibersihkan, barang kemas perak mesti dikeringkan dan disimpan dengan betul.
Jangan gunakan tuala kertas atau tisu untuk membersihkan barang kemas perak anda kerana ia boleh mencalarkannya.
Sentiasa ingat bahawa kolam renang memberi kesan buruk terhadap perak dan klorin boleh merosakkan barang kemas anda secara kekal. Pastikan anda menanggalkan barang kemas perak anda sebelum anda berenang. Jika anda terlupa menanggalkannya sebelum berenang, pastikan anda membilas dan mengeringkannya selepas itu.
Jika barang kemas perak anda juga mempunyai batu permata, sila ambil kira untuk penyelenggaraan dan pembersihan juga. Batu permata mungkin memerlukan kaedah penyelenggaraan yang berbeza berdasarkan strukturnya. Jika anda lebih suka menggunakan penyelesaian penjagaan perak untuk membersihkan barang kemas anda, pastikan batu permata pada barang kemas anda tidak bersentuhan dengan larutan atau sebarang bahan kimia yang lain.

Material-material Ini adalah bahan khas yang digunakan untuk barang kemas dan ia memerlukan penjagaan untuk jangka hayat yang panjang. Lindungi barang kemas anda daripada haba melampau serta air dan kelembapan yang berlebihan.
Kepingan atau bahagian barang kemas enamel dan seramik kurang tahan terhadap hentaman berbanding logam berharga; jadi elakkan menghentak atau menjatuhkannya pada permukaan yang keras.
Jika barang kemas anda juga mempunyai batu permata, sila ambil kira untuk penyelenggaraan dan pembersihan juga. Anda juga harus mempertimbangkan penjagaan logam lain yang digunakan pada barang kemas anda.

Berlian mentah adalah bahan semula jadi yang paling keras tetapi jangan lupa bahawa berlian yang dipotong dan digilap boleh tercalar atau menjadi sumbing dengan mudah jika ia tidak dikendalikan dengan berhati-hati. Lindungi barang kemas berlian anda daripada hentaman terhadap permukaan keras.
Sentiasa ingat bahawa berlian boleh mencalar antara satu sama lain serta batu permata yang lain. Jangan simpan barang kemas berlian anda dalam bekas yang sama dengan barang kemas lain dan berhati-hati apabila memakai beberapa cincin berlian bersama-sama.
Sabun dan syampu boleh membentuk lapisan pada berlian, yang akan menyebabkannya kehilangan kilauan. Berlian juga sangat mudah mengumpul kotoran dan minyak. Minyak dari hujung jari anda akan terkumpul pada berlian anda menyebabkan ia kurang bersinar dan memudarkan kilauannya.
Jika berlian anda kelihatan kusam, kemungkinan besar ia adalah habuk atau kotoran yang tersangkut di bawah batu atau filem yang terkumpul di atas batu. Pembersihan yang berkala akan membantu berlian anda terus bersinar.

Batu permata semulajadi adalah bahan yang sensitif. Ia tidak mempunyai ketahanan berlian, jadi mereka memerlukan penjagaan tambahan untuk mengekalkan hayat yang panjang. Pastikan anda melindunginya daripada terjatuh atau terkena permukaan keras. Jangan simpan bersama-sama dengan barang kemas lain dalam bekas yang sama.
Adalah sangat penting untuk membersihkan batu permata dengan kerap dan juga memastikan susunan batu adalah bersih untuk mengekalkan bentuk semula jadinya. Hanya lap barang kemas batu permata anda dengan kain lembut untuk membersihkan sisa daripadanya.
Cahaya dan haba boleh menjejaskan ketahanan dan warna batu permata. Elakkan haba yang berlebihan dan perubahan suhu secara tiba-tiba kerana ia boleh meretakkan beberapa batu permata.

Mutiara adalah unsur alam yang sangat sensitif dan biasanya tidak sesuai untuk kegunaan harian. Salah satu sebab ia sangat rapuh ialah ia sangat lembut. Ia harus dikendalikan dengan berhati-hati. Mutiara harus disimpan bebas daripada minyak wangi, kosmetik, peluh, kotoran, agen pembersih, air dan haba.
Anda boleh mengelap barang kemas mutiara anda dengan lembut dengan kain yang sedikit lembap tetapi jangan sekali-kali merendamnya di dalam air.
Jangan simpan mutiara dalam beg plastik. Ia hendaklah disimpan dalam kotak barang kemas yang dilapisi kain atau dibalut dengan kain lembut untuk mengekalkan kilauan dan kualiti mutiara. Jangan sekali-kali melemparkannya ke dalam kotak barang kemas anda kerana ia mungkin mudah rosak.

Cincin lebih terdedah kepada faktor luaran berbanding barang kemas lain hanya kerana tangan digunakan secara berterusan dalam aktiviti harian, tidak kira betapa kuatnya aktiviti tersebut. Terutama cincin yang dipakai pada tangan dominan akan lebih terdedah kepada kerosakan. Anda boleh terus memakai cincin anda dengan selamat selagi anda menjaganya.
Kesesuaian saiz cincin anda mungkin berubah buat sementara waktu disebabkan oleh banyak faktor seperti perbezaan suhu, turun naik berat, perjalanan dan kehamilan. Kami mengesyorkan anda memikirkannya sebelum anda memutuskan untuk mengubah saiz cincin anda.

Untuk menjadikan anting-anting anda tahan lebih lama, sentiasa ingat bahawa ia sepatutnya menjadi item terakhir yang anda pakai. Anting-anting cenderung dipengaruhi oleh produk rambut yang anda gunakan, lebih daripada barang kemas lain kerana ia sangat dekat dengan rambut anda.
Gelung besar atau anting-anting rantai hendaklah ditanggalkan sebelum tidur supaya ia tidak rosak dan tidak tersangkut dengan apa-apa dan mencederakan anda.

Rantai leher, rantai tangan dan gelang kaki akan tersimpul sendiri menjadi simpulan jika ia disimpan dalam bekas yang sama. Untuk mengelakkan simpulan, sila pastikan anda menyimpan barang kemas rantai anda dalam keadaan rata atau tergantung lurus apabila ia tidak dipakai.
Tidur dengan rantai boleh menyebabkan barang kemas menjadi lemah dan putus. Sentiasa tanggalkan rantai anda sebelum anda tidur.

Kami mengambil berat tentang bahan yang kami gunakan untuk setiap barang kemas GLAMIRA dan berhati-hati memilih bahan yang mesra alahan. Walau bagaimanapun, alahan boleh disebabkan oleh banyak faktor lain seperti keadaan peribadi dan cara barang kemas itu digunakan. Jika anda mempunyai alahan, mengetahui jenis logam yang anda alah kepadanya boleh membantu anda memilih barang kemas yang paling sesuai untuk diri anda supaya anda boleh menikmatinya sepanjang hayat.

Jika anda mempunyai kulit sensitif, kami mempunyai beberapa tips untuk membantu anda mengelakkan kerengsaan kulit dan ruam semasa memakai barang kemas anda:

  • Cincin yang ketat pada jari boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit. Pastikan cincin anda sesuai dengan anda.
  • Sabun, kosmetik, habuk atau kotoran yang terkumpul di bawah cincin, terutamanya cincin belah rotan, boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit yang sensitif.
  • Dalam musim atau persekitaran yang panas dan lembap, kulit boleh berpeluh di bawah barang kemas jika dipakai untuk jangka masa yang lama. Ini boleh merengsakan kulit dan membawa kepada alahan bagi sesetengah orang.
  • Subang dan cincin berkemungkinan besar menakung air pada kulit. Sentiasa tanggalkan barang kemas anda sebelum mandi atau mandi dan pastikan anda mengelap sabun dan air dari badan anda sebelum memakai semula barang kemas anda.
  • Tangan kerap dicuci semasa melakukan kerja rumah. Detergen atau produk pembersih lain beserta air mungkin kekal di bawah cincin dan menyebabkan alahan. Sentiasa tanggalkan barang kemas anda semasa aktiviti rumah. Basuh dan keringkan tangan anda dengan teliti sebelum memakai cincin anda semula.
  • Cecair pencuci yang anda gunakan untuk barang kemas anda boleh menyebabkan anda mengalami reaksi alahan. Elakkan cecair pencuci industri.

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, sesetengah orang mungkin menemui kesan hijau atau gelap pada kulit mereka, selepas memakai barang kemas. Ini bukan tanda tindak balas alahan. Ini mungkin berlaku apabila logam tertentu bertindak balas dengan bahan tertentu seperti asid atau garam pada kulit serta bahan dalam krim badan atau kosmetik lain. Berpeluh adalah faktor lain kerana ia menyebabkan pengoksidaan disebabkan oleh kandungan kelembapan.