Loading...

PENDIDIKAN BERLIAN BERWARNA

PENDIDIKAN BERLIAN BERWARNA

Berlian berwarna semulajadi menggambarkan eksklusif dan nilai elegan alam semulajadi. Jarang ditemui ialah bahagian berlian berwarna yang paling diberi penekanan. Pembelian sebentuk barang kemas dengan berlian berwarna, merupakan ciri prioriti berlainan dengan berlian tanpa warna. Warna merupakan penyumbang utama untuk membezakan betapa jarang dan berharganya berlian berwarna. Warna yang paling jarang ditemui ialah merah jambu pekat, biru dan hijau. Tambahan pula, walaupun sedikit perbezaan warna boleh memberikan impak yang besar kepada nilainya.

Berlian berwarna yang paling jarang ditemui ialah merah, kombinasi hijau dan biru dengan tona gelap sederhana dengan kepekatan sederhana.

Warna

Kehebatan warna,kedalaman,keamatan adalah faktor-faktor terpenting yang memberi kesan apabila membeli berlian berwarna. Berlian tersebut akan lebih berharga, seiring dengan keamatan warnanya.

Latar dan Potongan

Kehebatan berlian berwarna boleh terus dipertingkatkan dengan latar dan potongan batuan itu sendiri. Potongannya sendiri mampu menjelaskan,semakin tinggi kualiti potongan - semakin baik warna yang akan dipancarkan apabila terdedah kepada sumber cahaya. Latar berlian berwarna perlu diperiksa dengan berhati-hati dan dipilih oleh pakar. Sinergi warna ialah faktor utama, contohnya, berlian kuning kelihatan lebih cantik dengan kuning emas dan ros emas lebih elok dengan berlian merah.

Bentuk dan Kejelasan

Ciri-ciri bentuk dan kejelasan tidak sama penting dengan warna dan potongan, tetapi tetap memainkan peranan yang penting. Bentuk berlian berwarna biasanya hadir dalam rekaan yang unik untuk menekankan warnanya.